Lästips för supervalåret!

Jag hittar boken i bokhyllan och blir nöjd över att den inte är utlånad eller helt enkelt borttappad. Jag måste läsa den igen apropå den stora fråga inför det kommande valet som journalisten och författaren i Barbro Hedvall tar upp i tidskriften Axess om vi väljare ska se oss som kunder eller medborgare.

Den bok jag letar efter och hittar är Göran Rosenbergs bok Plikten, profiten och konsten att vara människa. Rosenbergs lågmälda resonerande och analyserande av vården av sjuka och svårt sjuka människor är klarsynt och totalt i avsaknad av polemiskt ytlighet. Boken skrevs 2003 mer än aktuell idag och i och för sig undrar jag om Rosenberg är så road av att vara slagträ i en valkampanj eller hållas upp och viftas med av den som likt mig ser stora problem med att vård och skola ska drivas av företag som ser vinsten som sin drivkraft. De stora välfärdskoncernerna och riskkapitalbolagen måste ju gå med vinst – det är ju hela idén och då blir ju naturligtvis inte bästa möjliga vård drivkraften utan vinsten. För ett kommersiellt bolag är det ju själva idén och huvudsyftet – och det kan ju ingen ha några invändningar emot.

Kan man plocka ut vinst antingen när bolaget säljs eller tvingas skicka vinsten till Caymanöarna för att slippa beskattas för den eller ger utdelning, visar det ju antingen att man fått för mycket pengar av oss skattebetalare för att driva verksamheten eller att man kunde gjort mer för dem som vårdas d v s brister i etik och moral.

Rosenbergs analys grundar sig på mycket research och jag tycker det här är obligatorisk läsning inför valet och den debatt som pågår. För min del har jag efter mycket grubblande dragit slutsatsen att man måste särbehandla områden som vård och skola. Sen tycker jag att det inte är mycket till risktagande eller beundransvärt entreprenörskap att ge sig in i en bransch där man vet att skattebetalarna alltid kommer att stå för fiolerna. De entreprenörer jag vill beundra är sådana som verkligen skapar något, antingen det är idéer som IKEA eller grafen.

Visst är det bra med valfrihet – men just i fallet skola och vård är det verkligen inte som med elbolag eller på krogen ett val mellan hästkött eller oxfilé. Om ett finns val finns det ju alltid något som är bättre och något som är sämre – d v s en skola där man lär sig något eller en skola där man lär sig mindre, eller sjukvård som man behöver och som är bra eller dålig vård som väl ingen ska behöva.

Det som fick mina tankar i den här riktningen var att jag hörde om Ett Stort Investmentbolag som nu ska satsa stenhårt på att med skattepengar öka sina vinster och utdelningar genom att öka sitt engagemang inom vårdbolagssektorn. Till att börja med ska man studera effektiviteten i hotellbranschen(!) för att ta efter den. Man exemplifierar med om man kan bädda en hotellsäng tio sekunder snabbare så är det mer pengar och i förlängningen vinst för ägarna, det tänkande vill man nu ta efter i vården. Tja, om man kan tänka sig att sitta tio sekunder kortare vid en dödssjuk patients sida och hålla den i handen så blir det ju verkligen pengar i det långa loppet med tanke på hur många äldre vi är som snart ligger där. Kanske man kan skrapa ihop några hundralappar och fråga om vederbörande kan sitta kvar ett tag till och man betalar extra. Som på McDonald en plusmeny.

Så jag delar med mig av två lästips: Plikten, profiten och konsten att vara människa, en essäbok av Göran Rosenberg och nummer 8 2013 av Axess där man hittar Barbro Hedvalls artikel.